måndag 3 mars 2008

Grönsaks Balti

fyra portioner

1 halv aubergin
1 halv zuccini
1 halvt blomkålshuvud
2 potatisar
1 paprika
(Ev ärter eller bönor)
Panch phuron - kryddblandning
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk koriander
1 tsk kummin
2 tsk mangopulver *
2 tsk granatäppelpulver * (eller 2 tsk vinäger)
1 msk tomatpuré
färsk vitlök och ingefära efter smak
grädde efter smak

* = Finns att köpa i asiatiska livsmedelsaffärer.

Häll olja i en stor kastrull och bryn 1 tesked av panch phuron-blandningen, bryn sedan den hackade löken. Tillsätt resten av kryddorna och låt dem bryna. Häll i litet vatten och tomatpuréen. Låt det koka en stund och lägg sedan i potatisen och låt koka i fem minuter, lägg sedan i resten av de skurna grönsakerna och låt dem koka tills de blivit mjuka. När allt är klart, häll i grädd efter smak och dekorera med hackade färska tomater och korianderblad eller persilja. Vill man ha grytan mindre kryddstark så tillsätter man några droppar citronsaft. Brinner det trots allt i munnen hjälper det inte att dricka vatten. Mer ris eller en bröd bit är bättre. Ett annat effektivt tips är att ha litet yoghurt tillgängligt på bordet, som mildrar det starka. Då kan alla själv få bestämma styrkan på sin rätt.

Grönsaks Balti serveras med fördel tillsammans med ris, gärna basmati-ris, chapati och vatten eller rödvin.

Recept: Pradeep Chaudhrys, kock på restaurang Ajanta Tandoori i Stockholm.

Inga kommentarer: