lördag 14 juni 2008

Svartvinbärstryffelpaj

Cirka 20 portioner

3 dl vetemjöl
150 gram rumsvarmt smör
2 msk florsocker
3 msk kakaopulver
1 st äggula
2 tsk vatten iskallt
2,5 dl vinbär
2 dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad
75 g smör


Nyp ihop mjöl och och smör i en bunke. Blanda i florsocker, kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta i hop till en deg. Låt degen vila minst 30 minuter i kylskåp.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en pajform (25 cm) gärna med löstagbar kant. Kavla ut degen tunt (2-3 mm och klä formen med den. Nagga pajskalet med en gaffel och låt sedan stå kall ytterligare 30 minuter Grädda sedan 10 minuter.

Låt pajskalet svala och gör tryffeln. Mixa vinbären till en slät puré. Koka upp vinbärspurén med vispgrädde. Ta av kastrullen från värmen och bryt ner chokladen. Tillsätt sedan smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och häll fyllningen i skalet. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp över natten.

Servera gärna med bär och lite grädde

Inga kommentarer: