måndag 3 mars 2008

Smaksatta oljor

Chiliolja:
2 dl druvkärnsolja, (det går lika bra med rapsolja)
1/4 torkad chilifrukt , (mer eller mindre, anpassa efter smak)
2 st färska chilifrukter, t.ex. cascabel
1 bit(ar) färsk ingefära

Häll upp oljan i en kastrull. Riv ingefäran på ett rivjärn. Krama den rivna ingefäran i handen och låt vätskan rinna ner i oljan. Lägg i den torkade chilin. Värm upp oljan tills den börjar bubbla. Låt svalna. Slå därefter upp oljan i en flaska och tillsätt den färska chilin. Kan förvaras i rumstemperatur.


Rosmarinolja:
2 dl druvkärnsolja , (det går lika bra med rapsolja)
2 kvist(ar) färsk rosmarin

Häll upp oljan i en kastrull. Lägg i de färska kryddorna. Värm upp oljan tills den börjar bubbla. Låt svalna. Kan förvaras i rumstemperatur.


Timjanolja:
2 dl druvkärnsolja, (det går lika bra med rapsolja)
3 kvist(ar) färsk timjan

Häll upp oljan i en kastrull. Lägg i de färska kryddorna. Värm upp oljan tills den börjar bubbla. Låt svalna. Kan förvaras i rumstemperatur.


Vitlöksolja:
2 dl druvkärnsolja, (det går lika bra med rapsolja)
1 st vitlök

Skala och pressa vitlöken. Blanda vitlöken med oljan, slå därefter upp oljan i en flaska. Förvaras i kylskåp, men inte under alltför lång tid.

Obs! Vitlöksoljan har, även om den förvaras svalt, en begränsad hållbarhet: ungefär två till tre veckor.

Inga kommentarer: