torsdag 28 februari 2008

Kanderade mandlar

Variant ett:
40 st.

Ingredienser:
2 dl strösocker
1 dl sirap
40 sötmandlar
1 tsk vaniljsocker
1 msk smör
1,5 tsk bakpulver
röd hushållsfärg

Blanda socker och sirap i en skål.
Ställ in i mikron på full effekt (750 watt) i 3-4 min, rekommenderar 3 minuter 15 sekunder. Passa noga.
Blandningen ska koka och bli ljusbrun men får inte bli bränd.
Rör i mandeln och fortsätt tillagningen på full effekt i exakt 3 minuter.
Ta ut skålen och rör i de övriga ingredienserna. Rör om väl. Färga efter eget tycke. Arbeta snabbt.
Klicka ut på ett bakpapper, en mandel i en pöl av smet. Låt svalna något. Om smeten i skålen svalnar under tiden som du klickar kan det vara bra att ha en extra sked till hands. När klickarna har svalnat något formar du massan runt mandeln med fingrarna.

Variant två:

(70 st.)

100 g Sötmandel
3 1/2 dl Socker
50 ml Glukos; 1 tub från apoteket
1 dl Vatten
2 tsk Röd karamellfärg

Gnid mandlarna rena i en handduk eller i papper så att sockermassan kan fastna på dem. Blanda socker, glukos och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka sockerlagen utan lock på ganska stark värme tills det klarar trådprovet (doppa två fingrar i kallt vatten, tag en droppe sockerlag mellan fingrarna och för i sär dem, bildas det en tråd är sockerlagen klar). Kokar man med teromometer ska den visa 115 grader.
Färga sockerlagen och häll upp den i en oljad porlinsskål.
Låt sockerlagen svalna något. Arbeta massan med en gaffel och lägg i mandeln när massan börjar tjockna. Arbeta det hela tills massan är rätt stel. Häll upp allt på plåt och sära mandlarna, forma massan lite runt mandlarna med fingrarna.

Variant tre:

Skala mandel, hasselnötter eller pekannötter.

Koka upp tjock sockerlag i en tjockbottnad kastrull.
Tjock sockerlag 250g socker, 2,25 dl vatten.
Sänk värmen och skaka lätt på pannan så att lagen blir jämt färgad, rör inte om.
Håll gärna koll på temperaturen, ej över 190 grader.

När önskad färg, tillsätt hela skalade nötter ock koka till det börjar knastra och får en rostad doft.

Sprid genast ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt svalna.

Variant fyra med marsipan:
30 sötmandlar
150 g marsipan
1 dl Florsocker
1 msk vatten
1/2 msk flytande margarin
ett par droppar röd hushållsfärg

Skålla och skala mandeln. Riv marsipanen grovt på rivjärn eller matberedarens grova rivskiva. Blanda med florsocker och vatten.

Häll margarinet i en stekpanna. Tillsätt massan i den varma stekpannan och låt småkoka under omrörning i ca 2 minuter. Tillsätt färgen. Rör i mandlarna.Skulle massan bli grynig, tillsätt 1 msk vatten och sjud upp på nytt.

Häll ut mandlarna på oljat smörgåspapper. Låt svalna. Forma och tryck massan runt mandlarna, en och en försiktigt.

Inga kommentarer: